Education

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles (Published by CBSE)

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles (Published by CBSE)
Written by admin
CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles (Published by CBSE)

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 Areas Related to Circles (Released by CBSE)

(*12*)

CBSE: The Central Board of Secondary Instruction (CBSE) has introduced a few modifications in the assessment pattern of CBSE Class 10 based to that your question newspapers of this class 10 board assessment would currently have significantly more competency-based questions. These questions are going to be at the sort of MCQs, research study questions, origin base incorporated questions, etc.. Consequently, students must exercise with a lot of such questions. They need to, really, start solving the puzzles with the brand new format directly from the start of their brand new category.

We’ve provided underneath the CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 – Areas Related to Circles. Each of the questions are given replies. These questions are published by that the CBSE plank for class 10 Math theme. Solve these research study questions to score well on your CBSE Class 10 Maths Assessment 2021 2022.

Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 12 – Areas Related to Circles:

Casestudy 1:

Pookalam may be your blossom bed or blossom pattern designed throughout Onam in Kerala. It’s like Rangoli from North India and also Kolam at Tamil Nadu. Throughout the festival of Onam, your faculty is currently likely to run a Pookalam contest. Your friend who’s someone in contest, suggests two layouts supplied just below.

Watch those attentively.

class10 maths ch12 case study questions image1

Layout IThis design is made out of a group of radius 32cm departing equilateral triangle ABC at the center as exhibited in the particular figure.

Layout II: This Pookalam is created out of 9 circular design all radius 7cm.

Refer Design I:

Inch . ) The remaining part of equilateral triangle is

a) 12√3 cm

b) 32√3 cm

c) 48cm

Id ) 64cm

Response: b) 32√3 cm

2. The elevation of this equilateral triangle is

a) 8 cm

b) 12 cm

c) 48cm

Id ) 52cm

Response: c) 48cm

Refer Design II:

3. The subject of square is

a) 1264 cm2

b) 1764 cm2

c) 18 30 cm2

d) 1944 cm2

Response: b) 1764 cm2

4. Section of every round layout is

a) 124 cm2

b) 132 cm2

c) 144 cm2

d) 154 cm2

Response: Id ) 154 cm2

5. Section of this rest of the part of the square ABCD is

a) 378 cm2

b) 260 cm2

c) 340 cm2

Id ) 278 cm2

Response: a) 378 cm2

A Brooch

Casestudy 2:

A brooch can be actually a little item of jewellery that features a pin at the rear so that it can be secured to a dress, blouse or jacket. Designs of several brooch are displayed below. Watch these carefully.

class10 maths ch12 case study questions image2

Layout A: Brooch A is produced out of silver cord in the kind of a circle with diameter 28mm. The cord used for manufacturing 4 diameters which split the ring into 8 equal pieces.

Layout B: Brooch b consists of 2 colours – silver and Gold. Outer part is created out of Gold. The circumference of silver part is 44mm and the golden section is 3mm wide anyplace.

Refer to Layout A

inch . ) The complete amount of silver cord required is

a) 180 millimeters

b) 200 millimeters

c) 250 millimeters

d) 280 millimeters

Response: b) 200 millimeters

2. The section of every and every sector of this brooch is

a) 44 millimeters 2

b) 52 M M 2

c) 7 7 M M 2

Id ) 6-8 millimeters 2

Response: c) 7 7 M M 2

Refer to Layout B

3. The circumference of outer part (gold ) consists of

a) 48.49 M M

b) 82.2 M M

c) 72.50 M M

Id ) 62.86 M M

Response: Id ) 62.86 M M

4. The gap of regions of gold and silver components would be

a) 18 π

b ) ) 44 π

c) 51 π

Id ) 64 π

Response: c) 51 π

5. ) A boy is having fun brooch B. He also makes revolution along its border. Exactly how many whole revolutions must it shoot to pay 80 M M?

a) two

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: c) 4

Also Assess:

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths – All Chapters

Guidelines to Solve Case Study According Questions Accurately

CBSE Class 10 Maths Complete & Best Study Material for 2021 2022

(*10*)
#CBSE #Case #Study #Questions #Class #Maths #Chapter #Areas #Related # 1 Circles #Published # 1 CBSE

About the author

admin

Leave a Comment