Education

CBSE Class 10 Case Study Questions for Maths Chapter 6 Triangles (Published by CBSE)

CBSE Class 10 Case Study Questions for Maths Chapter 6 Triangles (Published by CBSE)
Written by admin
CBSE Class 10 Case Study Questions for Maths Chapter 6 Triangles (Published by CBSE)

CBSE Class 10 Case Study Questions for Maths Chapter 6 Triangles (Released by CBSE)

(*6*)

CBSE Class 10 Maths Case Study Questions for Chapter 6 – Triangles can be found here. Students must exercise with the questions to carry out well within their Maths assessment. These research study questions are published by that the Central Board of Secondary Instruction (CBSE). For the ease of students, all of the questions are supplied with replies.

Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 6 – Triangles

example inch:

class10 maths ch6 case study image1

Vijay is hoping to obtain the typical height of a tower close to his property. He’s utilizing the possessions of similar triangles.The elevation of Vijay’s house if 20m if Vijay’s home exudes a shadow 10m long over a lawn. At exactly the exact same moment, the tower throws a shadow 50m long over a lawn and your home of Ajay casts 20m shadow onto a lawn.

inch . ) What’s the height of this tower?

a) 20m

b) 50m

c) 100m

Id ) 200m

Response: c) 100m

2. What’s going to be the period of the shadow of this tower if Vijay’s home exudes a shadow of 12m?

a) 75m

b ) ) 50m

c) 45m

Id ) 60m

Response: Id ) 60m

3. What’s the elevation of Ajay’s dwelling?

a) 30m

b ) ) 40m

c) 50m

Id ) 20m

Response: b) 40m

4. ) After the tower throws a shadow of 40mexactly the same period that which is going to be the period of the shadow of Ajay’s dwelling?

a) 16m

b ) ) 32m

c) 20m

Id ) 8m

Response: a) 16m

5. ) After the tower throws a shadow of 40mexactly the same period that which is going to be the period of the shadow of Vijay’s dwelling?

READ Also  Download India Post Office Selection List For NE Postal Circle

a) 15 M

b) 32m

c) 16m

Id ) 8m

Response: Id ) 8m

Casestudy 2:

Rohan would like to assess the exact distance of a pond throughout the trip to his indigenous. He marks points B and A on the opposite advantages of a pond as shown in the figure below. To locate the space between the things, he creates a right-angled triangle with rope linking B using the other stage C are a space of 12m, linking C to point D in a distance of 40m in stage C along with also the linking D into the stage A that are a distance of 30m from D including the ADC=900(*10*).

class10 maths ch6 case study image2

inch . ) Which real estate of geometry is going to be applied to get the exact distance AC?

a) Similarity of triangles

b ) ) Thales Theorem

c) Pythagoras Theorem

Id ) part of similar triangles

Response: c)Pythagoras Theorem

2. What’s the length AC?

a) 50m

b ) ) 12m

c) 100m

Id ) 70m

Response: a) 50m

3. What’s these will not produce a Pythagoras triplet?

a) (7, 24, 25)

b) (1-5, 8( 17)

c) (5, 1 2, 1-3 )

Id ) (2 1, 20, 28)

Response: Id ) (2 1, 20, 28)

4. ) Locate the span AB?

a) 12m

b ) ) 38m

c) 50m

Id ) 100m

Response: b) 38m

5. ) Locate the period of the rope used.

a) 120m

b ) ) 70m

c) 82m

Id ) 22m

Response: c)82m

SCALE FACTOR

Case analysis:

A scale drawing of a thing is exactly the exact same shape at the item but an alternate size. The grade of a drawing can be actually a contrast of this span utilized on a drawing into the span that it represents. The scale will be written like a ratio. The ratio of 2 corresponding sides in similar amounts is known as the scale variable

READ Also  ctet: CTET 2021: Good news! ctet online application deadline extended, this facility will be available from 28th October - ctet 2021 latest news, online application date extended to this date

Scale variable = span in image / corresponding span in thing

If one contour could grow to be the following with revising, then a contours are alike. Thus, two contours are similar if it’s possible to grow to be one opposite after a resize, flip, twist or slide. From the photo below showing the negative view of a search engine. Scale variable is 1:200

class10 maths ch6 case study image3

which usually means that a period of 1 cm over the photo above corresponds to some period of 200cm or two m, of their true engine. The scale may be written as the ratio of 2 spans.

inch . ) In case the amount of the version is 11cm, subsequently a total length of this engine at the photo above( such as the couplings (mechanism utilised for connecting ) will be:

a) 22cm

b) 220cm

c) 220m

Id ) 22m

Response: a)22m

2. What’s going to influence the similarity of any two polygons?

a) They’re reversed

b) They’re dilated by a scale variable

c) They’re clicked

Id ) They aren’t the mirror image of the other person.

Response: d)They aren’t the mirror image of oneanother

3. What’s the true diameter of this doorway if the diameter of this doorway in photo is 0.35cm?

a) 0.7m

b) 0.7cm

c) 0.07cm

Id ) 0.07m

Response: a)0.7m

4. In case two similar triangles possess a scale variable 5:3 which announcement about both triangles holds true?

a) The proportion in these perimeters is 15:1

b) Their altitudes possess an ratio 25:15

c) Their medians possess a ratio 10:4

Id ) Their angle bisectors possess an ratio 11:5

Response: b)Their altitudes possess a ratio 25:15

READ Also  State to Hold Class 10, 12 Board Exams; Students Will Not Appear For All Papers

5. The Amount of a B from the specified figure:

class10 maths ch6 case study image4

a) 8cm

b) 6cm

c) 4cm

d) 10cm

Answer: c)4cm

Additionally Assess:

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths – All Chapters

Ideas to Solve Case Study According Questions Accurately

CBSE Class 10 Maths Complete & Best Study Material for 2021 2022

#CBSE #Class #Case #Study #Questions #Maths #Chapter # 1 Triangles #Published # 1 CBSE

About the author

admin