Education

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Science & Technology

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Science & Technology
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Science & Technology

UPSC IAS Prelims 2021: Vital Questions on Science & Expertise

upsc prelims Science Technology govt policies questions

Science and Expertise is without doubt one of the most dynamic topics within the UPSC examination. Questions are most frequently requested from the present affairs. The federal government of India is focusing extra on technological improvements and development and creates insurance policies round it. Therefore, a transparent understanding of every subject is required to unravel questions requested on these insurance policies. To assist the aspirants of their preparation, we’ve got offered the ten most vital questions from the Authorities insurance policies part of the Science & Expertise syllabus for UPSC Prelims 2021.

Additionally Verify: Vital Matters to review from Science & Expertise Syllabus

Ques 1: Think about the next statements relating to STIP 2020:

  1. That is the primary Science Expertise and Innovation Coverage (STIP) of India.
  2. STIP 2020 formulation course of shall be six-months lengthy.

Which of the given statements is/are right?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Both1 and a couple of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Clarification:

It is going to be the fifth STIP of India and is being formulated at a vital juncture when India and the world are tackling the Covid-19. The STIP 2020 formulation course of shall be six-months lengthy and has been organised into 4 extremely interlinked tracks.

Ques 2: Think about the next statements relating to PM-STIAC:

  1. The physique advises the Prime Minister on all issues associated to S&T, innovation and monitor the implementation as properly.
  2. t is a 21-member committee, chaired by Union Minister of Science & Expertise
  3. PM-STIAC changed the Scientific Advisory Committee (SAC) to PM and Cupboard.

Which of the given statements is/are right?

(a) 1 and a couple of solely

(b) 2 and three solely

(c) 1 and three solely

(d) 1, 2 and three

Ans: c

Clarification:

The PM-STIAC (Science, Expertise, Innovation Advisory Committee), was constituted in August, 2018 to advise the Prime Minister on all issues associated to S&T, innovation and monitor the implementation as properly.

It’s a 21-member committee, chaired by Principal Scientific Advisor to the Authorities, presently Ok Vijay Raghavan.

PM-STIAC changed the Scientific Advisory Committee (SAC) to PM and Cupboard.

Ques 3: IndCEPI, one of many initiative below Atal Jai Anusandhan Biotech Mission is said to:

(a) promote Maternal and Baby Well being and develop prediction instruments for preterm beginning.

(b) develop reasonably priced vaccines for endemic ailments,

(c) Inexpensive Diagnostics and Therapeutics

(d) Growth of Biofortified and Protein-Wealthy wheat

Ans: b

Clarification:

Atal Jai Anusandhan Biotech Mission – Endeavor Nationally Related Expertise Innovation (UNaTI)

It’s anticipated to rework the Well being, Agriculture and Power sectors throughout the subsequent 5 years. This mission contains the next missions-

GARBH-ini – A Mission to advertise Maternal and Baby Well being and develop prediction instruments for preterm beginning.

IndCEPI – A Mission to develop reasonably priced vaccines for endemic ailments,

Growth of Biofortified and Protein-Wealthy wheat – contributing to POSHAN Abhiyan,

Mission on Antimicrobial Resistance for Inexpensive Diagnostics and Therapeutics

Clear Power Mission – Modern Expertise interventions for Swachh Bharat.

Ques 4: Which of the next statements is wrong relating to ‘Shanti Swarup Bhatnagar (SSB) prize’

  1. It’s awarded for excellent contributions to human data and progress, made by work achieved primarily in India 
  2. It’s awarded to scientists under 45 years of age.

Which of the given statements is/are right?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Both1 and a couple of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

Clarification:

The prizes are awarded yearly to scientists under 45 years of age for excellent analysis contributions in one among seven disciplines. Fourteen scientists have been introduced winners of the distinguished Shanti Swarup Bhatnagar Award – the nation’s highest science prize. The SSB Prize is awarded every year on the idea of conspicuously vital and excellent contributions to human data and progress, made by work achieved primarily in India throughout the 5 years, previous the 12 months of the prize.

Ques 5: Think about the next statements relating to Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali:

  1. These are Indian reference supplies developed by CSIR-NPL.
  2. At present the BNDs are restricted to sure manufacturing sectors & petroleum business shouldn’t be included in them.

Which of the given statements is/are right?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Both1 and a couple of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Clarification:

These are Indian reference supplies developed by CSIR-NPL. It’s dedicated to make sure the standard of merchandise in each manufacturing and shopper sector by offering SI traceable measurements and enhancing high quality lifetime of residents by metrology.

Lately, the Govt of India (GoI) has supported NPLI to strengthen its BND program by growing BNDs within the space of AYUSH, Supplies, Nanotechnology, Drugs, Meals & Agriculture and Biologics. 

Lately, the Govt of India (GoI) has supported NPLI to strengthen its BND program by growing BNDs within the space of AYUSH, Supplies, Nanotechnology, Drugs, Meals & Agriculture and Biologics.

Ques 6: Which of the next statements is true relating to DNA Expertise (Use and Utility Invoice), 2019?

  1. The Invoice doesn’t enable for DNA testing in civil issues.
  2. Written consent is rnot equired for DNA samples from criminals serving life imprisonment.

Choose the proper code:

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Both1 and a couple of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: d

Clarification:

The Invoice permits for DNA testing in sure civil issues as properly. This contains issues reminiscent of parentage disputes; points associated to ancestry, immigration, assisted reproductive applied sciences, transplantation of human organs, and for the institution of particular person id.

Written consent is required for DNA samples to be collected, processed and included within the database besides for individuals who have dedicated crimes with punishment of seven years.

Ques 7: Think about the next statements relating to  Worldwide Photo voltaic Alliance:

  • USA is the President and France is the Co-President of the ISA Meeting. 
  1. India joined ISA within the 12 months 2019.
  2. The imaginative and prescient and mission of the ISA is to offer a devoted platform for cooperation amongst photo voltaic resource-rich international locations.

Which of the given statements shouldn’t be right?

(a) 1 and a couple of solely

(b) 2 solely

(c) 3 solely

(d) 2 and three solely

Ans: a

Clarification:

The ISA, is an Indian initiative that was launched by the Prime Minister of India and the President of France on thirtieth November 2015 in Paris, France on the side-lines of the Convention of the Events (COP-21), with 121 photo voltaic useful resource wealthy international locations mendacity absolutely or partially between the tropic of Most cancers and tropic of Capricorn as potential members.

India (represented by the Minister for New and Renewable Power and Energy) is the President and France is the Co-President of the ISA Meeting.

Ques 8: Which of the next shouldn’t be right about Division of Science and Expertise?

(a) The muse of DST was laid in 1971

(b) It’s primarily based on the mannequin of Nationwide Science Basis (NSF), USA.

(c) It makes insurance policies and co-ordinates scientific work with different international locations

(d) It doesn’t present funding for scientific analysis and works.

Ans: d

Clarification:

It gives funding and in addition makes insurance policies and co-ordinates scientific work with different international locations. It empowers scientists and scientific establishments and in addition works with a extremely distributed system permeating stakeholders starting from college faculty, PhD, Postdoc college students, younger scientists, startups and NGOs working in Science and Expertise.

Ques 9: ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the:

(a) Ministry of Electronics & IT

(b) Ministry of Human Useful resource Growth (MHRD)

(c) NITI Aayog

(d) Workplace of the Principal Scientific Adviser 

Ans: b

Clarification:

‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the Ministry of Human Useful resource Growth (MHRD). Its 2.0 model was launched within the 12 months 2018. It goals to create a vibrant relationship between the society and the upper instructional establishments, with the latter offering the data and expertise help to enhance livelihoods in rural areas and to improve the capabilities of each the private and non-private organizations within the society.

Ques 10: In response to the World Mental Property Organisation (WIPO), what’s India’s rating on variety of patents filed?

(a) 2nd

(b) third

(c) seventh

(d) tenth

Ans: c

Clarification:

In response to the World Mental Property Organisation (WIPO), India stands on the seventh place on variety of patents filed.

We sincerely hope that the given questions would have helped you in your Prelims preparation. It’s also possible to verify the under hyperlink to maintain your self up to date on the newest GK quiz and occasions. 

GK Quiz on Each day Static and Present Occasions

Additionally Learn: Tricks to Research Science & Expertise Syllabus Successfully

 


#UPSC #IAS #Prelims #Vital #Questions #Science #Expertise

About the author

admin