Education

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

B2B493F3 37C5 45CA A92E D24E6E5FEBAC 4 5005 c

South America could be the fourth largest continent in proportion. It’s bordered by the Atlantic Ocean to the east and west Pacific Ocean to the westcoast. The geography of South America is dominated by the Andes Mountain Range and the Amazon River. The Equator passes through the northern portion of the continent and also the Tropic of Capricorn runs about through the center. As a result of its tapering contour, a important portion of the land mass is at the tropics. South America is located on the west of the Prime Meridian. Hence that the full time in anyplace on this continent is going to be a while than behind the Greenwich meantime.

Topic-wise Important Questions & Replies on World Geography

Ques 1: Which of these islands of Ecuador may be your pure fertility center of Olive Ridley Turtle, species recently found in news?

(a) Robinson Crusoe Island of Ecuador

(b ) ) Galapagos Island of Ecuador

(c ) ) San Andres Island of Ecuador

(Id ) Isabela Island of Ecuador

Ans: b

Explanation:

Galapagos Island is an island set of the eastern Pacific Ocean, administratively a province of Ecuador. The federal government of Ecuador designated a portion of this Galapagos a wild life refuge in 1935, and in 1959 the refuge turned into the Galapagos National Park. Back in 1978 the hawaiian islands were designated a UNESCO World Heritage site, and also in 1986 that the Galapagos Marine Resources Reserve was intended to safeguard the neighboring waters. 

Ques 2: Take the following announcements;

  • The island of Trinidad is located at the South Atlantic Ocean.
  •  South America comprises 14 nations.

Which of those presented announcements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Explanation:

The Tierra del Fuego is from the Southern Ocean and the Falkland Islands in the South Atlantic Ocean. The island of Trinidad is close Venezuela at the North Atlantic Ocean.

South America comprises 14 states:

  1. Argentina
  2. Bolivia
  3. Brazil
  4. Chile
  5. Colombia
  6. Ecuador
  7. Falkland Islands (uk ) i.e. (British Overseas Territories)
  8. French Guiana (France)
  9. Guyana
  10. Paraguay
  11. Peru
  12. Suriname
  13. Uruguay
  14. Venezuela.

Ques 3: Mount Aconcagua, the maximum mountain summit of South America, is located where of another nation?

(a) Chile 

(b ) ) Ecuador

(c ) ) Argentina

(Id ) Brazil

Ans: c

Explanation:

Mount Aconcagua, on the Chilean edge in West Central Argentina, will be the Maximum stage in the South America and the Western Hemisphere. 

Ques 4: Match the next grasslands using their states:

Grasslands

Country

(A) Llanos

(I) Pampas

(B ) ) Argentina 

(II) Bolivia

(C ) ) Gran Chaco

(III) Venezuela

Find the Right signal:

(a) A-III, B I, CII

(b) AI, B II, C-III

(c) A-III, B II, C-I

(Id ) AI, B-III, CII

Ans: some

Explanation:

The Orinoco Basin contains dense tropical woods. The northern area is an ordinary covered with savanna bud known as the Llanos.

The equatorial jungle of the Amazon Basin is named the selvas, also a normal tropical rain forest.

The rich temperate grasslands round the mouth of this Parana-Paraguay may be your pampas.

In the supply of these deserts is a place wash woods known as the Gran Chaco.

Ques 5: Atacama desert, the driest place on Earth is situated at: 

(a) Argentina

(b ) ) Uruguay 

(c) Peru

(Id ) Chile

Ans: Id

Explanation:

The Atacama is the driest place on ground, apart from the sticks. It receives significantly less than one mm of precipitation annually, and several areas have not seen a drop of rainfall at over 500 decades.

Ques 6: ” The world’s greatest waterfall Angel (979 m) drains its own water out of which river?

(a) Amazon

(b ) ) Orinoco

(c) Parana

(Id ) Sao Francisco

Ans: b

Explanation:

the planet’s greatest waterfall Angel (979 m) can be found on river Churun that’s actually a tributary of river Caroni that will be farther a tributary of river Orinoco. The Orinoco escapes throughout the llanos (savanna grasslands) of Venezuela in to the (North Atlantic Ocean).

Ques 7: What of these is your most significant lak of all South America?

(a) Lake Titicaca

(b ) ) Lake Po-po

(c) Lake Maracaibo

(Id ) Galapagos

Ans: c

Explanation:

Lake Maracaibo is a big monolithic tidal bay from Venezuela and also an”inlet of the Caribbean Sea”. It’s occasionally considered a pond as opposed to a bay or lagoon. It’s joined to the Gulf of Venezuela from Tablazo Strait, that will be 5.5 kilometres wide at the end.

Ques 8:”Lithium Tri Angle” usually noticed at the news headlines, can be employed for that three nations?

(a) Chile, Bolivia and Argentina

(b ) ) Brazil, Argentina and Uruguay

(c) Chile, Peru, Ecuador

(Id ) Venezuela, Guyana, Brazil

Ans: some

Explanation:

Lithium Triangle is a intersection of Chile, Bolivia and Argentina, famous for top Excellent salt flats. Salar de Uyuni in Bolivia, Salar de Atacama in Chile, also Salar de Arizaro at Argentina comprises more than 45 percent of known worldwide lithium reservations.

Ques 9: Think about these statements connected to Pantanal:

  1. It’s is among the greatest pristine temperate wetlands on the planet.
  2. Whole of this wetland is protected under Ramsar Convention and UNESCO World Heritage Sites and Biosphere Reserves.      

Which of this announcement (s) given previously is/are correct?

(a)  1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: Id

Explanation:

The Pantanal is an all pure place surrounding the planet’s biggest tropical wetland area, and the planet’s largest flooded grasslands. It’s situated predominantly inside the Brazilian state of Mato Grosso do Sul, however it expands to Mato Grosso and portions of Bolivia and Paraguay

The locations which can be shielded are internationally significant, together with parts which collapse under an agreement named Ramsar that demands federal governments to conserve and wisely utilize wetlands, plus some who are UNESCO World Heritage Sites and Biosphere Reserves. Approximately 95 percent of the Pantanal is under private ownership, the vast majority which is useful for cattle grazing.

Ques 10: The savanna grasslands of Brazilian Highlands can be called: 

(a) Pampas

(b ) ) Selvas

(c) Campos

(Id ) Llanos

Ans: c

Explanation:

Grasslands are areas where the plant is dominated by dinosaurs. But, sedge and dash may be seen together side varying proportions of beans, such as clover, along with different herbaceous plants. Grasslands occur naturally on all continents except Antarctica and therefore are within the majority of ecoregions of the planet.

 Entire Collection of NCERT Text Books & State Board Books Required for Preparation

UPSC (IAS) Prelims 2021: * Subject-Wise Study Material for Preparation/ Revision


#UPSC #IAS #Prelims #Important #Questions #World #Geography

About the author

admin