Education

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

Australia may be the world’s largest island and smallest continent. It’s the only state that covers a continent. Its entire area is not exactly twice that of India and Pakistan combined. It is located in the Southern Hemisphere and can be aptly called — Austral significance south. It’s situated between the Indian and Pacific Oceans, stretches west to east 114°E longitude into 154°E longitude and from 10°S to 40°S latitude. 

The Tropic of Capricorn blows off on the continent nearly by 50 percent. Asia is the country closest to Australia. The closest point on the west of Asia is Singapore On the west of Australia, the Indian Ocean, South west, the arctic coast of Antarctica into the south-west is Newzealand. On the shore is the continent of Asia.

Ques 1: Take these announcements:

  1. Mt. Cook will be the maximum summit of Australia
  2. Downs grassland at Australia is called as’Parkland of Australia’

Which of the specified announcement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

1: 

Mt Cook will be the maximum summit of New Zealand. It is located at the Southern Alps, the mountain range that runs along this South Island.

Mt. Kosciusko is the maximum summit in Australia. Mt. Townsend positions as instant. 

Ques 2: What of these fanciful line moves through the center of the continent?

(a) Tropic of Capricorn

(b ) ) Tropic of Cancer

(c ) ) Zero-degree Channel

(Id ) Equator

Ans: some

Explanation: 

The Tropic of Capricorn is your 23.5S and thus it moves through the Middle of Australia.

The Tropic of Capricorn passes through a number of nations such as Argentina, Australia, Botswana, Brazil, Chile, Madagascar, Mozambique, Namibia, and Paraguay. If you regard its starting spot to function as Prime Meridian, it makes landfall on the shore of Namibia.

Ques 3: What of these water bodies will not encircle Australian Continent?

READ Also  Official Websites Not Responding Ahead of Matric Result Announcement

(a) Indian Ocean

(b ) ) Timor Sea

(c ) ) Tasman Sea

(d) Atlantic Ocean

Ans: Id

Explanation: 

Australia is surrounded by

The Timor Sea from the North West

The Gulf of Carpentaria from the North,

Great barrier reef at the Northeast &

Amazing Australian bight from the south

into the southeast of the mainland lies the island of Tasmania

Ques 4) Think about the following announcements Concerning the Terrific Barrier Reef:

  1. It lies across the east shore of Victoria, Australia, at the Pacific Ocean.
  2. Here could be actually the biggest coral reef on the planet.

Which of those presented announcements is/are perhaps not accurate?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: some

1: 

Here could be actually the biggest coral reef on the planet.

It is located across the east coast of Queensland, Australia, at the Pacific Ocean.

It’s roughly 2000 km long, in a few regions, it’s really as close as 16 km to the shore whilst at other places it really is 200 km away.

It’s is but one of those natural wonders of earth.

It’s formed by the small coral polyps.

Ques 5: The word”Oceania” frequently seen in news is associated with: 

(a) A number of the sea water together

(b) Indian and Pacific Ocean together

(c ) ) islands located enclosing Australia

(Id ) Australia and New Zealand together

Ans: c

Explanation: 

the hawaiian islands situated surrounding younger continent in proportions are jointly called Oceania. Broadly it’s been split in to three key island groups Melanesia, Micronesia, and Polynesia.

Ques 6: What of the next river runs throughout town of Perth? )

READ Also  Vikas Bank PO Recruitment 2021 Notification Released, Apply Online @vikasbank.com

(a) Darling 

(b ) ) Lachlan

(c) Swan

(Id ) Murray

Ans: c

Explanation: 

The Swan River is a river from the Southwest of Western Australia. Its Noongar Aboriginal title is your Derbarl Yerrigan. The lake runs throughout the metropolitan region of Perth, Western Australia’s capital and largest city. 

Ques 7: Who one of these detected Australia for its very first time in 1770? )

(a) James Cook

(b ) ) Matthew Flinders

(c ) ) Stephen Hawkins

(Id ) Vasco de Gama

Ans: some

Explanation: 

Australia was detected for the very first time in 1770, by James Cooke. He located near the Sydney harbour.

Ques 8: The name Australia comes from the Latin word”Australis” this means ______.

(a)”northern”

(b ) )”western”

(c)”southern”

(d)”Reverina”

Ans: c

Explanation: 

The name Australia comes from the Latin word”Australis” this means”southern”. The titles back into a 2nd century legend of”terra Australis incognita” (the unknown southern territory ). After the explorer Matthew Flinders first struck the nation, he called it Terra Australis. This is later chased in to Australia. 

Ques 9: Which of these countries isn’t really a part of Melanesia region from the pacific sea? 

(a) Vanuatu

(b ) ) Fiji

(c ) ) Kiribati

(Id ) Solomon Islands

Ans: c

Explanation: 

Melanesia is a subregion of Oceania from the northeast Pacific Ocean. It stretches from the island of New Guinea from the west Tonga from the east, also contains the Arafura Sea. The Area contains the four separate nations of Fiji, Vanuatu, the Solomon Islands, and Papua New Guinea.

Ques 10:  Which of these statements is true regarding mineral riches of Australia

  1. Australia gets the world’s largest known ore book
  2. 10 percent of golden book of world will be here now

find the proper code:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

READ Also  NEET Result 2020 to be Declared Shortly at ntaneet.nic.in

1: 

Australia gets the world’s largest known ore book. 10 percent of golden book of world will be here now. Argyle diamond mine is just one of the greatest on the planet. It’s valuable pink and diamonds.

Also Assess: Topic-wise Important Questions & Replies on World Geography

#UPSC #IAS #Prelims #Important #Questions #World #Geography

About the author

admin