Education

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

36C71F64 17B5 407E 8F7A 8D72AED465B6 4 5005 c

Antarctica therefore the southern most continent and is located entirely inside the Antarctic Circle disperse across the South Pole. On the south east of India, outside the Indian Ocean is located the icy continent of Antarctica. The name means opposite the Arctic. It’s divided by the rest of Earth by the arctic seas of the Southern Ocean which includes the southern parts of the Indian, Atlantic, and Pacific Oceans. Its area is currently more than 14 million square km.  It’s the coldest, driest, and windiest continent, also it has got the greatest average elevation of each of the continents. It’s regulated by the parties into the Antarctic Treaty System.

Also Assess: Topic-wise Important Questions & Replies on World Geography

Ques 1: Take these announcements:

  1. Antarctica could be the sixth largest continent of the planet.
  2. Mount Erebus will be the maximum mountain summit of this continent.

Which of those provided announcements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) The two one nad two

(d) Neither 1 nor 2

Ans: p

1: 

Antarctica could be your fifth-largest continent. It’s bigger than Europe and is now double the size of Australia. 

Mount Erebus is an active volcano, the most second-highest at Antarctica and the southern most active volcano on Earth. It’s the sixth-highest ultra mountain on the continent. 

Ques 2: A aurora( occasionally called polar lights observed from the winters is called:

(a) Aurora Borealis 

(b ) ) Aurora Australis

(c) Oceania

(Id ) Antarctic Aurora

Ans: b

Explanation: 

In cold temperatures, there’s an ongoing nighttime for a couple of weeks at the polar regions. Carpets of vibrant colored lights appear on these dark nights. They’re brought on by magnetic storms at the upper air.

They’re called Aurora Australis at the south east and Aurora Borealis at the northwest.

Ques 3: What of the next mountain range divides the Antarctica to two parts?

(a) Trans-Antarctica Mountains

(b ) ) Great Dividing Range

(c ) ) Queen Maud Range

(Id ) Cordillera de Los Andes

Ans: c

Explanation: 

The Queen Maud Falls are a Significant collection of hills, ranges and inferior attributes of this Transantarctic Mountains, lying between the Beardmore and Reedy Glaciers and such as the Region from the mind of the Ross Ice Shelf into the Antarctic Plateau at Antarctica.

Ques 4: Which of these nutritional supplements isn’t seen on the Antarctic place?

(a) Gold

(b ) ) Platinum

(c ) ) Iron

(d) Oil

Ans: c

Explanation: 

research demonstrate Antarctica to become full of gold, nickel, platinum, aluminum, and oil. However, by the global Agreement, this continent is still utilized solely by the scientists to further examine the climate of the planet and the source of its crust.

Ques 5: What is the name of this very first Indian scientific channel setup in Antarctica?

(a) Dakshin Gangotr

(b ) ) Mount Indira

(c) Maitri

(Id ) Himadri

Ans: some

Explanation: 

Indian trip to Antarctica needed A21 member team with all Dr. S. Z.Quasim because its pioneer. It abandoned Goa on that the 6th of December 1981 and obtained on the suspended continent on 9th January 1982.

Ques 6: Think about the following announcements about Antarctic Treaty:

  1. The Antarctic Treaty was signed at Washington on 1 December 1949.
  2. It prohibits nuclear explosions and the disposal of radioactive waste;

Which of those provided invoices is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) The two one nad two

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

1: 

The Antarctic Treaty was signed at Washington on 1 December 1959 by the a dozen states which was busy throughout the IGY (Argentina, Australia, Belgium, Chile, France, Japan, New Zealand, Norway, South Africa, United Kingdom, United States, along with USSR). Even the Treaty, that relates to the region south of 60° South latitude, is unbelievably short, but remarkably powerful. Through this agreement, the states active in Antarctica consult on the applications of an entire continent, with a devotion it will become the scene or object of global discord. In its two articles the Treaty:

Ques 7: Look at the following announcements involving Aurora or northernlights.

  1. Auroras would be the shining lights in high latitude.
  2. Auroras could be normally found at the stratosphere.
  3. Change at the atmospheric fever cause Auroras.

Which of the aforementioned announcement is/are correct?

(a) 1, 2 3

(b ) ) 1 only

(c) 2, 3

)d) 1, 2 2, 3

Ans: b

1: 

An aurora( occasionally known as polar lights, and northern lights (aurora borealis) or southern lights (aurora

australis), is an all sun lighting display from the planet’s skies, mostly found from the higher latitude regions (across the Arctic and Antarctic).

Auroras are produced while the magnetosphere is adequately bothered by the solar wind. It typically occurs within the top of air (thermosphere/exosphere) because of Earth’s magnetic field.

Ques 8: What of these may be your principal plant of Antarctica?

(a) Cactus

(b ) ) Eucalyptus 

(c) Lichen & Moss

(d) None of the above

Ans: c

Explanation: 

You can find lichens, (200 species) bryophytes (over 50 species of mosses and liverworts), fungi and more 700 species of algae located from the Antarctica. 

Ques 9; What of the next lake of Antarctica is as saline since the Dead Sea? )

(a) Lake Superior

(b) Lake Huron

(c ) ) Vinson Massif

(Id ) Vida

Ans: Id

Explanation: 

Vida can be actually a 19m thick ice coating saline lake in Antarctica. Its salinity is equivalent to the Dead Sea.

Ques 10: If would be your Sun not observable in Antarctica?

(a) By 22 March to 23 September

(b) By 22 April to 23 August

(c ) ) Out Of 22 May to 23 October

(Id ) By 22 January to 2 3 December

Ans: some

Explanation: 

In cold temperatures, there’s an ongoing nighttime for a couple of weeks at the polar regions. At winter months of May, June, and July the sun never increases and the temperatures in the South Pole drops into minus 90°C.

 Entire Collection of NCERT Text Books & State Board Books Required for Preparation

UPSC (IAS) Prelims 2021: * Subject-Wise Study Material for Preparation/ Revision

#UPSC #IAS #Prelims #Important #Questions #World #Geography

About the author

admin

Leave a Comment