Education

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

237E0749 A990 4FD1 AB2D E45FC4473479 4 5005 c

A strait is just a lean station of waterways i.e. narrow passage of water which joins two seas or 2 additional large parts of water. ) Listed below will be the key qualities of a strait:

  1. Inspired by natural methods
  2. Narrower compared to waters that it links
  3. Navigable

Straits of earth are utilized by commercial shipping to visit in 1 sea or exclusive economic zone into the other and so they have been of immense strategic and business importance. Straits act as a station by which sea currents pass, changing the climate of the area. Within the following guide, assess essential terms on that the significant straits of earth. 

Month-wise Current Affairs Quiz for Preparation (might 2020-April 2021)

Ques 1: The Strait of Malacca joins which to major water bodies?

(a)  Andaman Sea and South China Sea

(b ) ) Bay of Bengal and Andaman Sea 

(c ) ) Yellow Sea and East China Sea

(d) Philippine Sea and East China Sea

Ans: some

Explanation: 

Strait of Malacca, waterway linking the Andaman Sea (Indian Ocean) and the South China Sea (Pacific Ocean). It runs involving the Indonesian island of Sumatra to the west and west peninsular (West) Malaysia and extreme southern Thailand into the east and it has an area of approximately 25,000 square miles (65,000 square kilometers ).

Ques 2: Which of these states will not encircle Bab el Mandeb Strait? )

(a) Yemen

(b ) ) Eritrea

(c ) ) Oman

(Id ) Djibouti 

Ans: c

Explanation: 

The Bab El Mandeb is an strait between Yemen on the Arabian Peninsula, and Djibouti and Eritrea in the Horn of Africa. It links the Red Sea into the Gulf of Aden.

Ques 3: The Bering Strait joins US to that of these nations?

(a) Canada

(b ) ) Spain

(c ) ) Mexico

(Id ) Russia 

Ans: Id

Explanation: 

The Bering Strait is a strait of the Pacific, that divides Russia and the United States of America marginally south of the Arctic Circle at approximately 65° 40′ N latitude. The current Russia-US west –west border reaches 168° 58′ 37″ W. The Strait is called following Vitus Bering, a Danish explorer at the support of the Russian Empire.

Ques 4: The Dark Sea and Marmara Sea is joined whereby of the next straits?

(a) Bass Strait

(b ) ) Bosporous Strait  

(c ) ) Taurus Strait

(Id ) North Channel

Ans: b

Explanation: 

The Bosporus or Bosphorus, also called the Strait of Istanbul, is just a lean, natural strait and also an internationally major waterway situated in northeast Turkey. It forms a part of this continental border between Europe and Asia, also divides Turkey by dividing Anatolia by Thrace. 

Ques 5: The most renowned Davis Strait joins Greenland into:

(a) Canada

(b ) ) Denmark

(c) Iceland

(Id ) Norway

Ans: some

Explanation: 

Davis Strait is a northern arm of the Atlantic Ocean that is located north of the Labrador Sea. It is located involving Midwestern Greenland and Baffin Island in Nunavut, Canada. On the north west is Baffin Bay. The strait was known for its English explorer John Davis, who researched the area whilst hunting a Northwest Passage.

Ques 6: What of these is your narrowest strait of earth?

(a)  Gibraltar Strait  

(b ) ) Strait of Malacca

(c ) ) Bosporus Strait    

(d) Florida Strait

Ans: b

Explanation: 

It’s actually the planet’s narrowest strait used for international navigation. The Bosporus connects the Black Sea with the Sea of Marmara, also, by expansion through the Dardanelles, the Aegean and Mediterranean seas, also by the Kerch Strait, the ocean of Azov.

Ques 7: What of these straits is popularly referred to since the busiest shipping area on the planet?

(a) Gibraltar Strait  

(b ) ) Ten Degree Channel

(c ) ) Hormuz Strait 

(Id ) English Channel

Ans:

Explanation: 

The English Channel is a arm of the Atlantic Ocean that divides southern England from northern France and hyperlinks into the southern area of this North Sea by the Strait of Dover in its north end. It’s the lightest shipping place on the planet.

Ques 8: a thin strip of property using ocean on both sides, is understood as

(a) Gulf

(b ) ) Strait 

(c) Isthmus 

(Id ) Channel

Ans: c

Explanation: 

Isthmus: A thin strip of property along with ocean on both sides, forming a match up between two larger regions of property. The Isthmus of Panama is just a thin strip of property at the end of Central America. It is located between the Pacific Ocean and the Caribbean Sea while connecting North and South America.

Ques 9: The Suez Canal joins: 

(a)  Mediterranean Sea to the Red Sea

(b) Red Sea & Gulf of Aden

(c) Mozambique -Madagascar

(Id ) Marmara Sea and also Agean Sea

Ans: 

Explanation: 

The Suez Canal is a synthetic Sealevel waterway at Egypt, linking the Mediterranean Sea to the Red Sea throughout the Isthmus of Suez and separating Africa and Asia. Back in 1858, Ferdinand de Lesseps formed the Suez Canal Company for that express intent to build the canal. 

Ques 10: Marmara Sea is located in both nations?

(a) Turkey and Bulgaria 

(b ) ) Turkey and Greece

(c) Turkey and Romania

(Id ) Croatia and Italy

Ans: b

Explanation: 

The Sea of Marmara, also Called the Sea of Marmora or the Marmara Sea, also in the circumstance of classical antiquity because the Propontis, would be the sea, completely inside the boundaries of Turkey, which links the Black Sea to the Aegean Sea, thereby dividing Turkey’s European and Asian lands. 

Also Assess: Topic-wise Important Questions & Replies on World Geography

→  Month-wise Present Affairs & GK Topics such as Preparation (May 2020-April 2021)

 

#UPSC #IAS #Prelims #Important #Questions #World #Geography

About the author

admin