UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on World Geography

6F2A1BAB 3017 43D3 86DE CC3D98F0BCC0 4 5005 c

North America is a continent fully throughout the Northern Hemisphere and nearly all throughout the Western Hemisphere. It may also be thought-about a northern subcontinent of the Americas. It’s bordered to the north by the Arctic Ocean, to the east by the Atlantic Ocean, to the west and south by the Pacific Ocean, and to the southeast by South America and the Caribbean Sea. North America is the third largest continent by space, following Asia and Africa, and the fourth by inhabitants after Asia, Africa, and Europe. On this article, verify essential questions and solutions on North America. 

Important Questions on World Geography – Subject 1 (Asia)

Ques 1: Contemplate the next statements:

  1. Mt. Mackenzie is the very best peak of North America, located in Alaska
  2. It’s an energetic volcano.

Which of the next statements is/are appropriate?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a couple of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Rationalization:

Mt. McKinley is the very best peak of North America, located in Alaska. It’s an energetic volcano.

The USA modified the identify of the tallest mountain in North America Mount McKinley to its unique native identify Denali in 2015. It was introduced by the then US President Barack Obama forward of his three-day go to to Alaska to spotlight the problem of local weather change. It was renamed following the lead of the state of Alaska, US Division of the Inside (USDoI) together with the US Board on Geographic Names (USBGN).

Ques 2: Which of the next island is named the sugar bowl of the World?

(a) Bermuda Island

(b) Greenland

(c) Hawaii Island

(d) Cuba Islands of Antilles

Ans: d

Rationalization:

Cuba Islands of Antilles is named the sugar bowl of the World and its huge supply of metallic assets embrace cobalt, nickel, iron ore, chromium, and copper. Different assets embrace timber, petroleum, silica, salt, and arable land.

Ques 3: Match the next rivers with their vacation spot falling water physique:

Rivers

Oceans

A. River St. Lawrence 

  1. Gulf of Mexico

B. River Mackenzie 

  1. Atlantic Ocean

C. Mississippi

  1. Pacific Ocean

D. Colorado River

  1. Arctic Ocean

Choose the right code:

(a) A-2, B-4, C-1, D-3

(b) A-1, B-2, C-3, D-4

(c) A-4, B-3, C-2, D-1

(d) A-2, B-1, C-4, D-3

Ans: a

Ques 4: Which of the next separates Canada from Inexperienced Land?

(a) Beaufort Sea

(b) Labrador Sea

(c) Hudson Bay

(d) Bering Sea

Ans: b

Rationalization:

Labrador Sea is bordered by continental cabinets and separates Canada from Greenland.

Bering Sea is located on the acute North of North America separating the continents of Asia and north America.

Hudson Bay is named the second largest bay on this planet which encompasses an space of 1,230,000 sq. kilometer (470,000mi) and huge physique of Salt water.

Beaufort Sea is located within the north of Canada and Alaska is thought to be the marginal sea of Arctic Ocean masking an space of 184,000 sq. miles and the typical depth of three,239 ft (1,004 m).

Ques 5: The well-known Rocky mountains are part of:

(a) Japanese Highlands

(b) Canadian Defend

(c) Western Cordilleras

(d) Central Lowlands

Ans: c

Rationalization:

The parallel ranges of younger fold mountains run from Alaska and lengthen into South America because the Andes. Rocky Mountains, Alaska Vary, Cascades, Sierra Nevada, and the Sierra Madre are the chief ranges of the Western Cordilleras

Ques 6: Which of the next latitude varieties the boundary between the 2 massive countries- USA and Canada?

(a) 45 Diploma North latitude

(b) 46 Diploma North latitude

(c) 47 Diploma North latitude

(d) 49 Diploma North latitude

Ans: d

Rationalization:

The 49 Diploma North latitude varieties the boundary between the 2 massive countries- USA and Canada. Therefore, D is the choice.

Ques 7: Which of the next North American waterfalls includes of three waterfalls: the Horseshoe Falls, the American Falls and the Bridal Veil Falls?

(a) Yosemite Waterfalls

(b) Niagara Falls

(c) Cumberland Falls

(d) Bash Bish Falls

Ans: b

Rationalization:

 The world well-known Niagara Falls is situated between Lake Erie and Lake Ontario. It’s includes of three waterfalls: the Horseshoe Falls, the American Falls and the Bridal Veil Falls. Therefore, B is the right choice.

Ques 8: Which of the next is highest peak in addition to energetic volcano of North America?

(a) Mt. Aconcagua

(b) Mt. Etna

(c) Mt. Mackenzie

(d) All the above

Ans: b

Rationalization:

Mt. Mackenzie is a volcanic peak, situated 40 km (25 mi) northeast of Hagensborg, British Columbia, Canada. It is likely one of the volcanic peaks of the Rainbow Vary, which is likely one of the three main protect volcanoes that kind the Anahim Volcanic Belt. Therefore, C is the right choice.

Ques 9: Outdated Devoted” Geyser is situated by which among the many following nations?

(a) USA

(b) Canada

(c) Mexico

(d) Spain

Ans: a

Rationalization:

Outdated Devoted is a cone geyser in Yellowstone Nationwide Park in Wyoming, United States. It was named in 1870 through the Washburn–Langford–Doane Expedition and was the primary geyser within the park to be named. It’s a extremely predictable geothermal function and has erupted each 44 minutes to 2 hours since 2000.

Ques 10: Which of the next is the most important river system in america? 

(a) Columbia

(b) Mississippi 

(c) Colorado 

(d) Columbia

Ans: b

Rationalization:

The Mississippi River System, additionally known as the Western Rivers, is a principally riverine community of america which incorporates the Mississippi River and connecting waterways. The Mississippi River is the most important drainage basin in america.

 


#UPSC #IAS #Prelims #Important #Questions #World #Geography