Education

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

upsc prelims quiz july2020

UPSC IAS 2021: UPSC will conduct the IAS Civil Providers Prelims 2021 examination on twenty seventh June 2021 for the recruitment of candidates within the Civil Providers of India. Going by this examination pattern of the previous few years, it’s extremely anticipated that this yr as properly, the IAS Prelims GS Paper I would include questions on present occasions. Contemplating this, now we have compiled under the necessary present affairs questions. Undergo the questions and solutions and take a look at your data of the present happenings of July 2020.

Ques 1: Drug Discovery Hackathon launched in July 2020 was an initiative of:

(a) Ministey of Well being and Household Welfare

(b) Ministry of Human Useful resource Growth

(c) Ministry of Science & Expertise

(d) Ministry of House Affairs

Ans: a

Clarification:

Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal has inaugurated the Drug Discovery Hackathon 2020. In accordance with reviews, the inauguration was achieved by the union minister together with the Minister of Well being and Household Welfare, Harsh Vardhan and Minister of State, Ministry of Human Useful resource Growth (MHRD), Sanjay Dhotre. The Drug Discovery Hackathon 2020 is an initiative taken by the Ministry of Well being and Household Welfare to establish the Drug for COVID-19.

Ques 2: Think about the next statements concerning Central Zoo Authority:

  1. It was constituted below the Wildlife Safety Act, 1972
  2. It’s a statutory physique of Ministry of Atmosphere, Forest and Local weather Change.

Choose the right code:

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

Clarification:

The CZA is the physique of the federal government accountable for oversight of zoos constituted below the part 38A of Wild Life (Safety) Act 1972. The primary goal of the authority is to enhance the nationwide effort within the conservation of wildlife. Requirements and norms for housing, repairs, well being care and total administration of animals in zoos have been laid down below the Recognition of Zoo Guidelines, 1992.

The Atmosphere Ministry has reconstituted the Central Zoo Authority (CZA) to incorporate an knowledgeable from the College of Planning and Structure, Delhi, and a molecular biologist.

Ques 3: KURMA App, not too long ago seen within the information is expounded to the conservation of:

(a) Coral Reefs

(b) Turtles

(c) Dolphins

(d) Whales

Ans: b

Clarification:

KURMA is a mobile-based software geared toward turtle conservation. It was launched on the event of World Turtle Day (twenty third Could).

It’s developed by the Indian Turtle Conservation Motion Community (ITCAN) in collaboration with the Turtle Survival Alliance-India and Wildlife Conservation Society-India.

Ques 4: Hagia Sophia Museum usually seen within the information is situated in:

(a) Iran

(b) Greece

(c) Turkey 

(d) Palestine

Ans: c

Clarification:

The centuries-old Hagia Sophia, listed as a Unesco World Heritage web site, was initially a cathedral within the Byzantine Empire earlier than it was was a mosque in 1453, when Constantinople fell to Sultan Mehmet II’s Ottoman forces.

Within the Thirties, nevertheless, Mustafa Kemal Ataturk, the founding father of the Republic of Turkey, shut down the mosque and turned it right into a museum in an try to make the nation extra secular.

Many Greeks proceed to revere the Hagia Sophia, and consider it as a key a part of Orthodox Christianity. So, when Turkish President Recep Tayyip Erdogan ordered the construction open to Muslim worship in June 2020, tensions escalated.

Ques 5: Kohala Hydropower Undertaking a part of the China-Pakistan Financial Hall (CPEC) might be thought of on which of the next rivers?

(a) Jhelum

(b) Beas

(c) Satluj

(d) Indus

Ans: a

Clarification:

The Kohala Hydroelectric Energy Undertaking might be constructed on Jhelum River in PoK (Pakistan Occupied Kashmir) and is being carried out by the Kohala Hydropower Firm Personal Restricted (KHCL). It’s roughly 7 km upstream of Azad Pattan Bridge within the Sudhanoti District (PoK) and 90 km from Islamabad, the capital metropolis of Pakistan. The venture is anticipated to be accomplished by the yr 2026. The venture might be sponsored by China Three Gorges Company, Worldwide Finance Company (IFC) and Silk Street Fund.

Ques 6: EOWISE mission found Comet C/2020 F3 (NEOWISE) was a mission of:

(a) European House Company

(b)  Russian House Analysis Institute

(c) ISRO 

(d) NASA

Ans: d

Clarification:

NASA’s NEOWISE mission found Comet C/2020 F3 (NEOWISE) in March 2020 and might be seen from India for 20 days from 14 July 2020.

On 27 March 2020, the comet was found by NASA’s Close to-Earth Object Extensive-field Infrared Survey Explorer or NEOWISE. Since then the comet is called C/2020 F3 NEOWISE and is nicknamed as NEOWISE that has been noticed by numerous NASA spacecraft, together with Parker Photo voltaic Probe, NASA’s Photo voltaic and Terrestrial Relations Observatory, the ESA/NASA Photo voltaic and Heliospheric Observatory, and astronauts aboard the Worldwide House Station. 

Ques 7: Ranjit Sub1, Swarna Sub1 and Bahadur Sub1 are a sorts of:

(a) Mustard

(b) Cotton

(c) Paddy

(d) Wheat

Ans: c

Clarification:

Just lately, farmers from Golaghat district in Assam have cultivated new flood-resistant paddy varieties to shift from the standard ones. The varieties known as Ranjit Sub1, Swarna Sub1 and Bahadur Sub1 have been utilized by about 60% of farmers of the West Brahmaputra space.

Ques 8: Just lately seen in information, Natanz is an underground Nuclear Facility of?

(a) Norrth Korea

(b) Iran

(c) Japan

(d) Russia

Ans: b

Clarification:

A mysterious fireplace reportedly broke out at Iran’s Natanz nuclear advanced on July 2, 2020 inflicting main harm to a manufacturing unit. This was revealed by a photograph launched by the Atomic Power Group of Iran (AEOI) of a constructing on the nuclear web site, which is one among Iran’s principal nuclear-fuel manufacturing websites. 

Ques 9: Which of the next butterfly species is the most important in India?

(a) Nacaduba sinhala ramaswamii

(b) Golden Birdwing

(c) Striped Hairstreak 

(d) Elusive Prince

Ans: b

Clarification:

 Himalayan butterfly named golden birdwing is now India’s largest, a file the southern birdwing held for 88 years.

The male golden birdwing is far smaller at 106 mm.

Ques 10: Which of the next nations will not be part of G 20 nations?

  1. Philippines
  2. Mexico
  3. Brazil
  4. Spain

Choose the right code:

(a) 1 and a pair of solely 

(b)  2 and 4 solely

(c)  3 and 4 solely

(d) 1 and 4 solely

Ans: d

Clarification:

The G20 contains 19 nations and the European Union. The 19 nations are Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, Germany, France, India, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, South Korea, Turkey, the UK and the US.

The G20 Digital Minister’s assembly was performed just about as part of the Sherpa Observe for the G20 Leaders Summit 2020, which was hosted by Saudi Arabia.

We sincerely hope that the given matters would have helped you in your Prelims preparation. You may also verify the under hyperlink to maintain your self up to date on the most recent GK quiz and occasions. 
Additionally Verify: Monthly Current Affairs Questions for Preparation | August 2020

UPSC Civil Providers (IAS) Prelims 2021: Topic-wise Examine Materials for Full Preparation


#UPSC #IAS #Prelims #Monthly #Current #Affairs #Questions #Preparation

About the author

admin