Education

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: * Monthly Current Affairs Questions for Preparation

upsc pre ca april2021

UPSC IAS 2021: UPSC will run the IAS Civil Services Prelims 2021 assessment on 27th June 2021 for the recruiting of applicants at theCivil Services of India. Going through this exam fad of the last few decades, it’s highly expected this year too, the IAS Prelims GS Paper I could comprise questions on current events. Contemplating this, we’ve compiled the major current issues questions. Feel the questions and replies and analyze your own understanding of their recent happenings of April 2021.

Also assess:  Month-wise Current Affairs & GK Topics for Preparation (might 2020-April 2021)

Ques 1: Think about the following announcements about Praapti Portal:

  1. It’s a internet gateway established in 2018 by the Ministry of Power
  2. The portal site had been started for rural taxpayers to employ for power relations.

Which of those presented announcements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: some

Explanation:

‘Praapti’ stands for Payment ratification and investigation from power procurement for bringing transparency in invoicing of generators. The ability supply organizations can clean the statements and respond to claims increased by the generators within this portal site.

Ques 2: Lately, India’s very first disk-footed bat has been discovered by all those countries?

(a) Manipur

(b ) ) Assam 

(c) Meghalaya

(Id ) Sikkim

Ans: c

Explanation:

A group of scientists can see India’s very first bat species using disk-shaped tacky foot in Meghalaya. With this discovery, the amount of flying mammal in India climbed to 130out of which 66 are discovered at the Indian state of Meghalaya. 

The break through discovery was first made with a group of scientists headed by Dr. Uttam Saika from the Zoological Survey of India (ZSI), Shillong and boffins by some European all-natural history museums while sampling a bamboo patch in July 2020. The bamboo house bat species, Eudiscopus denticulus, has been listed in Meghalaya’s Lailad village adjoining to Nongkhyllem Wildlife Sanctuary, roughly 1, 000 kilometers westwards of its famous habitat from Myanmar.   

Ques 3: Gyanvapi Mosque, recently found at the headlines can be found in:

(a) Varanasi

(b ) ) Lucknow

(c) Indore

(Id ) Aurangabad

Ans: some

Explanation:

About 8 April 2021, a civil court at Uttar Pradesh led the Archaeological Survey of India (ASI) to run a questionnaire at the Gyanvapi mosque at Varanasi to learn whether it had been constructed on the ruins of this temple or never. 

The court directed the UP Government to keep the price of the poll, with two members of their minority community. The request was compared with the Anjuman Intezamia Masjid (AIM), the Gyanvapi Mosque Administration Committee. 

Ques 4: What of these isn’t thought to be a intellectual property?

(a) Patents

(b ) ) trade marks

(c) Goodwill 

(d) Trade Agreement

Ans: Id

Explanation:

The five main kinds of intellectual property include:

Copyrights.

trade marks.

Patents.

Trade Dress.

Trade Secrets

good will may be your subjective real estate and classified as intellectual property and also the move of exactly the exact same would collapse within section 65(105)(zzr) of the Finance Act, 1994.

Ques 5: That of these countries engaged in the Prarambh Startup International Summit held now?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Bhutan
  4. Sri Lanks
  5. Iran

find the appropriate signal:

(a) 1, 2 and 3 only 

(b) 2, 5 and 4 just

(c) 4 and 3 just

(d) 1, 4 and 2 just

Ans: Id

Explanation:

The Prarambh Startup International Summit included the involvement of BIMSTEC (Bangladesh, India, Myanmar, SriLanka, Thailand) states from the initial conclave. 

Both day summit declared the fifth anniversary of Startup India Initiative. 

Additionally, it comes like a follow up of this statement made by Prime Minister Modi at the fourth BIMSTEC Summit held in Kathmandu.

The summit declared the fifth anniversary of their Startup India initiative Over 25 countries engaged in the summit. The most significant confluence coordinated by the government as the initiation of the Startup India initiative. Read

Ques 6: Bihar becomes the first Indian country to now own two green-energy towns. Which would be those 2 cities?

(a) Gaya and Patna

(b ) ) Rajgir and Bodh Gaya

(c ) ) Buxar and Muzzaffarpur 

(Id ) Darbhanga and Motihari

Ans: b

Explanation:

Rajgir and Bodh Gaya are defined as India’s first green energy towns. The towns would start gaining solar-energy through a few of its own renewable energy endeavors out of 20-23. 

  1. Bihar is fair with Delhi, Goa and also Odisha to furnish 24X7 clean throughout the entire season through its renewable energy hybrid version. 
  2. solar technology Corporation of India (SECI), a fundamental government PSU has decided to Bihar’s proposition to nourish fresh capacity to both cities. 
  3. it might also supply a little ability to essential government installations in Patna such as the Governor’s house, main minister’s house, Patna High Court, Gyan Bhawan, Bihar museum along with Vidyut Bhawan. 
  4. their nation wishes to make use of land readily available in Lakhisarai and also Bhagalpur district to make solar plants.
  5. The job will soon begin by June 20-23.

Ques 7: Lately found in news, SUPACE Portal is associated with:

(a) AI driven research portal found by Supreme Court of India

(b) Village and also Digital Link driveway to alter the coastal eco system

(c) Payment ratification and investigation from power allocation Portal

(d) A newsletter started by Ministry for Science and Tech

Ans: some

Explanation:

On April 6, 2021, the Supreme Court of India established the very first AI driven research portalsite, Supreme Court Portal for Support in Court’s Performance (SUPACE). It had been started by Just Ice SA Bobde in existence of Justice Nageswara Rao. 

  1. This is a gateway by which the Supreme Court plans to leverage system learning how to manage the number of data received within the filing of cases. 
  2. SA Bobde described this like a’hybrid ‘ and’an ideal mixture of human intelligence and machine learning’ which does miracle if paired together with individual intellect.
  3. Just Ice L Nageswara Rao is the present chairman of SC’s Artificial-intelligence Committee
  4. CJI SA Bobde has been the initial chairman of this Artificial Intelligence Committee.
  5. The AI-driven application was made to just process information and make it open to the Judges to decided. It won’t require any part in your decisionmaking.
  6. Just the Judges of both Delhi and Bombay High Courts coping with criminal cases might use it in a experimental basis. Read

Ques 8: Ministry of Ports, Transport and Waterways (MoPSW) recently found the ROPAX Jetty Project by which Indian country?

(a) Telangana

(b ) ) Odisha

(c ) ) Maharashtra

(Id ) Tamil Nadu

Ans: b

Explanation:

The Ministry of Ports, Transport and Waterways (MoPSW) has contributed the consent for that the sanction of both Rs. 50.30 crores for that the maturation of an allweather ROPAX Jetty Project on river Dhamra from the Indian nation of Odisha beneath the Sagarmala initiative on 16 April 2021. 

1- The ROPAX (Roll-on/Roll-off Passenger) Jetty and allied infrastructure may join Kaninali at Bhadrak district & Talachua at Kendrapara district, Odisha. 

two – The job will consist of structure of their ROPAX Jetty in Kaninali along with Talachuaand utility infrastructures like parking space enhancement, navigational aids and dredging.

Ques 9: Exactly what has been India’s recent standing at the International Intellectual Property Index 2021?

(a) 12th

(b ) ) 35th

(c) 40th

(Id ) 53rd

Ans: c

Explanation:

IPR would be the rights which can be awarded to persons on the creations of the heads. They offer the creator an exclusive right over the usage of these production for a predetermined time frame. The rights of these writers of literary and artistic works for example paintings and books are protected through copyrights. All these are valid for 50 decades only. 

India was ranked 40 one of the 5-3 markets on the 9th ip address Index. 

Ques 10: That are the world’s very first country to possess World’s First Ship Tunnel in 20 22?

(a) Germany

(b ) ) U S A

(c) Turkey

(Id ) Norway

Ans:  p

Explanation:

  1. Norway are assembling the world’s earliest boat tube. The structure could begin in 20 22. 
  2. It’s really a 1.06 mile and 118 feet broad tube
  3. It’d move across the scenic Stadhavet Peninsula at north-western Norway.
  4. The boat tunnels cost will be approximately 2.8 billion Norweigian Kroner roughly 330 million dollars.
  5. The thickness of this water at the tube will be around 1 2 metres.
  6. This tube can home bi ships unlike every other tube on the planet. No additional underpass was constructed to serve huge ships.
  7. The tube entrance will be controlled by traffic lighting system

UPSC IAS Prelims 2021: The Way to Revise Current Affairs Earlier Assessment?

Month-wise Current Affairs Quiz for Preparation (Might 2020-April 2021)

#UPSC #IAS #Prelims #Monthly #Current #Affairs #Questions #Preparation

About the author

admin