Education

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation
Written by admin
UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

UPSC IAS Prelims 2021: Monthly Current Affairs Questions for Preparation

upsc monthly quiz ca feb2021

The Basic Research Paper 1 checks candidates’ data of Historical past, Geography, Polity, Financial system, Atmosphere, Basic Science and Current Occasions. As per UPSC IAS Earlier Years’ Paper of the previous two years, the present affairs part varieties the most important a part of Basic Research Paper 1. Going by this pattern, it’s extremely anticipated that this yr as effectively, the IAS Prelims GS Paper I would ask questions on present occasions of previous one yr. Contemplating this, we have now compiled beneath the vital present affairs questions. Undergo the questions and solutions and check your data of the present happenings of February 2021.

Additionally Verify: Monthly Current Affairs & GK Matters for Preparation | February 2021

Ques 1: Which of the next establishments issued “Inexperienced Bonds” for the primary time?

(a) World Financial institution

(b) World Commerce Centre

(c) RBI

(d) Worldwide Financial Fund

Ans. a

Clarification: 

First official Inexperienced Bond was launched by the World Financial institution in 2009. The World Financial institution is a significant issuer of Inexperienced Bonds.

Why in information?

Reserve Financial institution of India (RBI) has revealed a examine that the price of issuing ‘Inexperienced Bonds’ has remained greater than the opposite bonds in India on account of uneven data. Learn extra

Ques 2: Concerning the smellicopter select the proper assertion

  1.  It’s an autonomous drone utilizing a reside antenna 
  2. It’s the one flaw is that it can not sense the obstacles whereas flying

Select the proper code:

(a) 1 solely

(b) 2 solely

© Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Clarification: 

It’s an autonomous drone utilizing a reside antenna to navigate in direction of smells. It is usually succesful to sense and keep away from obstacles in its approach whereas flying. It has two plastic wings hooked up on the again of the drone, to assist it fly repeatedly within the air.

Ques 3: The not too long ago launched MITRA Scheme is expounded to which of the next?

(a) Textile sector

(b) Schooling sector

(c) Digital manufacturing

(d) Renewable vitality sector

Ans: a

Clarification: 

The Finance Minister has proposed organising of a scheme of Mega Funding Textiles Parks (MITRA) Scheme in her funds speech. MITRA goals to allow the textile business to change into globally aggressive, appeal to giant investments, and increase employment technology and exports.

Ques 4: The Chauri Chaura incident was associated to which of the next nationwide actions?

(a) Stop India Motion

(b) Swadeshi Motion

(c) Non-Cooperation Motion

(d) Civil Disobedience Motion

Ans: c

Clarification: 

Why in information?

On 4 February 2021, Prime Minister Modi inaugurated ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations at Chauri Chaura, Gorakhpur, Uttar Pradesh and launched a postal stamp devoted to the occasion by way of video conferencing. Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel and Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath had been additionally current on the event. Learn extra

Ques 5: The “Ageing water infrastructure: An rising world danger” report is launched by?

(a) World Financial institution

(b) United Nations

(c) UNESCO

(d) World Financial Discussion board

Ans: b

Clarification: 

Lately, a UN College report titled “Ageing water infrastructure: An rising world danger”, held that by 2050, most individuals on Earth would reside downstream of tens of 1000’s of huge dams constructed within the twentieth century, lots of them together with India’s already working at or past their design life, placing lives and property in danger. India is ranked third on this planet by way of constructing giant dams. 

Ques 6: Which marketing campaign has been launched on the start anniversary of APJ Abdul Kalam for IPR consciousness?

(a) KAPILA 

(b) CIPAM

(c) Create India 

(d) Not one of the above 

Ans. a

Clarification: 

The Kalam Program for Mental Property Literacy and Consciousness- KAPILA Marketing campaign was launched on October 15, 2020, by the Union authorities for mental property rights consciousness and patent consciousness.

Ques 7: Take into account the next statements about Devoted Freight Hall (DFC):

  1. It’s a excessive pace – excessive capability railway hall devoted to transportation of products and commodities solely.
  2. The Union Price range 2021 has proposed the commissioning of Japanese and Western DFC by 2022.

Which of the statements given above is/are appropriate?

(a) 1 solely 

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of (

  1. d) Neither 1 nor 2

Ans: c

Clarification: 

On  29 December 2020, Prime Minister Modi inaugurated the New Bhaupur- New Khurja part of Japanese Devoted Freight Hall (EDFC) by way of video conferencing and devoted it to the nation. He additionally inaugurated its Operation Management Centre (OCC) at Uttar Pradesh’s Prayagraj. 1- It’s 351 km lengthy and is located in Uttar Pradesh. Learn particulars right here

Ques 8: Which of the next rivers are related to Dhubri Phulbari bridge?

(a) Kosi

(b) Mandakini

(c) Brahmaputra

(d) Hooghly

Ans. c

Clarification: 

The Dhubri-Phulbari Bridge is a proposed 4-lane bridge over the Brahmaputra River connecting Indian States of Assam and Meghalaya. At current, the journey between Dhubri and Phulbari is by ferry that takes as much as 2.5 hours. Learn extra

Ques 9: Which of the next Energy initiatives has been affected by Chamoli flash floods?

(a) Tehri Energy undertaking

(b) Tapovan Hydel Venture

(c) Sardar Sarovar Venture

(d) Nathpa Jhakri Dam 

Ans. b

Clarification: 

Uttarakhand Glacier Burst: A big piece of Nanda Devi glacier broke off on a cold winter morning of February and fell right into a river, triggering an avalanche and glacial lake outburst flood (GLOF). Two hydroelectric energy initiatives, specifically, NTPC’s Tapovan-Vishnugad hydel undertaking and Rishi Ganga Hydel Venture bought fully washed away together with 5 bridges and scores of homes after the waters got here speeding in. Learn particulars

Ques 10: Select the proper assertion about Matsu Island

  1. The Matsu island teams lie a number of hundred kilometres from mainland Taiwan
  2. These islands have been below Chinese language governance since 1949

Choose the proper code:

(a) 1 solely 

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of (

  1. d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Clarification: 

The Matsu Islands come below the island group near the Chinese language coast. Taiwan has ruled them since 1949. The Matsu islands together with Kinmen and Pratas island teams lie at a distance of a number of hundred kilometres from mainland Taiwan. How China is utilizing Sand Dredger as a weapon towards Taiwan?

Ques 11: Take into account the next statements:

  1. The Sq. Kilometre Array Observatory (SKAO) is an intergovernmental organisation devoted to radio astronomy.
  2. India will not be a member of SKAO
  3. SKAO is headquartered in the UK.

Which of the statements given above is/are appropriate?

(a) 1 and a pair of solely

(b) 3 solely

(c) 1 and three solely

(d) 1, 2 and three

Ans: c

Clarification: 

Sq. Kilometre Array observatory is an intergovernmental organisation which is new and devoted to radio astronomy. It’s headquartered within the UK. Presently, organisations from ten international locations are part of the SKAO. Lately  Sq. Kilometre Array Observatory (SKAO) Council held its first assembly to approve the institution of world’s largest radio telescope.

Learn extra

Ques 12: Select the proper assertion about Brookesia nana

  1. It’s a species of butterfly
  2. It was not too long ago present in Mozambique 

Choose the proper code:

(a) 1 solely 

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of (

  1. d) Neither 1 nor 2

Ans: d

Clarification: 

Brookesia nana is the smallest species of reptile that has been present in Madagascar in Africa. The male is surprisingly approach too small than the feminine chameleon. Learn extra

Ques 13: Which is China’s first profitable interplanetary mission?

  1. Tianwen-1
  2. Yutu-2

(c) Yinghuo-1 

(d) Hope

Ans. a

Clarification: 

Tianwen-1 is the primary profitable house mission to Mars from China. It will be reaching the Purple Planet in June-July 2021 however has reached its orbit already. Learn Particulars on Tianwen-1 right here

Ques 14: Which of the next can be the nodal company coping with complaints towards unsolicited business communication?

(a) Digital Intelligence Unit

(b) Telecom Regulatory Authority of India

(c) Reserve financial institution of India

(d) Ministry of Data Know-how

Ans. a

Ques 15: E-Yuva scheme is being applied by?

(a) BIRAC

(b) ISRO

(c) DRDO

(d) NBRI

Ans. a

Clarification: 

Empowering Youth for Endeavor Worth Added Progressive Translational Analysis (E-Yuva) is a scheme that may be applied by Biotechnology Trade Analysis Help Council (BIRAC). Learn extra

We sincerely hope that the given questions helped you in your preparation. You may as well seek advice from beneath hyperlinks for extra examine materials and quizzes. 

 


#UPSC #IAS #Prelims #Monthly #Current #Affairs #Questions #Preparation

About the author

admin